Jamie Oliver patří mezi neoblíbenější kuchaře. S vášní pro jídlo už vytvořil spoustu chutných receptů, které přivedly do kuchyně spoustu lidí. Jedním z jeho receptů je i Thajské zelené kuřecí kari, které si můžete připravit.

Thajské zelené kuřecí kari

Domácí kari pasta je rychlá a jednoduchá na přípravu a zcela určitě stojí za námahu, protože jídlu dodá nejlepší chuť a úžasné aroma. Jednoduše vše naházejte do nádoby a rozmixujte a výsledek bude úžasný.

6 PORCÍ | CELKOVÝ ČAS 50 MINUT

INGREDIENCE

750 g kuřecích stehen z kuřat z volného výběhu, bez kůže a vykostěná
podzemnicový olej
400 g směsi orientálních hub
400 g plechovka nízkotučného kokosového mléka
1 kostka bio kuřecího bujónu
6 kafírových listů (limetkové listy)
200 g císařského nebo cukrového hrášku
15 g čerstvé thajské bazalky
2 limetky

KARI PASTA

4 stroužky česneku
2 šalotky
5 cm kousek zázvoru
2 trsy citronové trávy
4 zelené chilli papričky Birds Eye
1 lžička mletého kmínu
15 g čerstvého koriandru
2 lžíce rybí omáčky

POSTUP

1. Na výrobu kari pasty oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek, šalotku a zázvor a vše nasypte do nádoby. Citronovou trávu ořízněte, odstraňte vnější tvrdé listy, poté nahrubo nakrájejte a přidejte do nádoby.

2. Ořízněte a přidejte chilli papričky (můžete i bez semínek) společně s kmínem a polovinou koriandru (včetně stonků). Najemno nasekejte pomocí víceúčelového nože, poté přidejte rybí omáčku a znovu zamixujte, aby vznikla hrubá pasta.

3. Kuře nakrájejte na 2,5 cm proužky. Do velké pánve nalijte 1 lžíci oleje, nastavte střední teplotu, přidejte kuře a opékejte 5-7 minut, nebo dokud kuře nezezlátne. Poté přendejte na talíř.

4. Do pánve na střední teplotu natrhejte houby a opékejte 4-5 minut, nebo dokud nezezlátnou. Pomocí lžíce s otvory houby přendejte na talíř.

5. Snižte teplotu plotýnky, přidejte kari pastu, vařte 4-5 minut a občas zamíchejte.

6. Nalijte do pánve kokosové mléko a 200 ml vroucí vody, nadrobte kostku bujónu a přidejte kafírové listy. Zvyšte teplotu a pomalu přiveďte k varu. Poté nechte vařit 10 minut nebo dokud se obsah částečně nezredukuje.

7. Do směsi vmíchejte kuře a houby, snižte teplotu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud není kuře pořádně uvařené. Na poslední 2 minuty přidejte císařský nebo cukrový hrášek.

8. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Otrhejte, nahrubo nasekejte a vmíchejte listy bazalky a zbývající listy koriandru. Limety nakrájejte na měsíčky na pokapání na talíři. Jako přílohu doporučuji dušenou rýži.

Nutriční hodnota: 285 kcal, 16,2 g tuků (6,5 g nasycených), 28,9 g bílkovin, 6,1 g sacharidů, 4,2 g cukrů, 1 g soli, 2,2 g vlákniny

Recept © Jamie Oliver. Fotografie © 2016 Jamie Oliver Enterprises Limited, James Lyndsay.

Tip do kuchyně
Spolu s precizní švýcarskou značkou nechal Jamie vzniknout exkluzivní mixér bamix® Jamie Oliver. Na náš trh do uvádí společnost Potten & Pannen – Staněk. V prodeji bude od 3. dubna 2019 s krásnou brožurou plnou receptů a třemi noži s držákem. Připravit si s tímto mixérem můžete třeba právě výše uvedený recept.

„Mixér bamix® mám doma vždy při ruce a používám ho například na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou,“ říká o spolupráci Jamie Oliver.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: