Výročí 130 let od narození Josefa Lady se blíží, a tak se milovníci kouzelných obrázků tohoto skvělého a uznávaného autora mohou začít těšit na příjemné překvapení. V termínu od 15. listopadu 2017 do 1. dubna 2018 se totiž bude konat v Galerii Tančící dům retrospektivní výstava tohoto malíře pod názvem Sedmičky Josefa Lady.

Josef Lada, Mikuláš, anděl a čert, 1948
Josef Lada, Mikuláš, anděl a čert, 1948

Největší přehlídka Ladovy tvorby v Praze za posledních 10 let

Expozice výstavy Sedmičky Josefa Lady se bude zabývat nejen rozsáhlou malířovou tvorbou, ale také jeho osobním životem. Čtyři patra Tančícího domu poskytnou útočiště 400 děl, některá z nich se objeví poprvé od roku 1957. Expozice nabídne nejznámější Ladovy obrazy, ilustrace, dětskou tvorbu, interaktivní exponáty, ale také umělcovy osobní věci. Díla na tuto velkou výstavu zapůjčilo osm muzeí, galerií i soukromí sběratelé.

Výstava je symbolicky umístěna v Tančícím domě, který stojí v oblasti Podskalí, části Prahy mezi Jiráskovým náměstím a Výtoní, kde Josef Lada žil. Jsme rádi, že po delší době opět můžeme představit jeho dílo v celé šíři, zvláště v souvislosti s letošními výročími,“ vysvětluje Josef Lada, vnuk umělce.

Tvorba Josefa Lady i pohled do soukromého života

Výstava představí nejen tvorbu Josefa Lady, ale také jeho soukromý život. V prvním patře a druhém podzemním podlaží Tančícího domu si návštěvníci budou moci prohlédnout Ladovy obrazy. První podzemní podlaží představí tvorbu pro děti včetně dětské ilustrace, promítání pohádek a řady interaktivních exponátů. Přízemí galerie bude určeno pro vystavení osobních předmětů Josefa Lady včetně jeho pracovny a rodokmenu. Návštěvníci expozice se budou moci těšit také na méně známou tvorbu Josefa Lady, hlavně z oblasti karikatury a ilustrace.

Josef Lada, Hospoda u Sejků, 1933
Josef Lada, Hospoda u Sejků, 1933

Kurátory výstavy jsou Lev Pavluch, Jana Sommerová, Jindřich Ulrich a Josef Lada, vnuk malíře Josefa Lady. Výstava Sedmičky Josefa Lady bude k vidění v Galerii Tančící dům (Jiráskovo náměstí 6, Praha 2) od 15. 11. 2017 do 1. 4. 2018, každý den mezi 9:00 a 20:00.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: