Intenzivní chutě a vůně – to je infuzování
Ochucené oleje, octy, vývary a řada dalších dochucovadel je aktuálně velmi v kurzu. Infuzování vaše stravování obohatí. A to vše velmi přirozeně bez zbytečné chemie.
Infuzování nutí člověka k přemýšlení, ke zkoušení a k vytváření nových kombinací. K celému kouzlení sepsala knihu Infuzování: Esence chutí a vůní (Metafora, 2017) šéfkuchařka a instruktorka vaření Erin Coopeyová. Ačkoliv zní název vznešeně, vůbec se nejedná o žádnou složitou chemii. Pomocí několika málo surovin se dá vytvořit něco skvělého.
Abychom si dopřáli trochu teorie: nová chuť – infuze – vzniká namočením nebo louhováním v tekutině jako olej, voda, ocet nebo alkohol. Jak říká autorka knihy: „Infuze by měla být příjemným sňatkem s chutí… žádná složka by neměla příliš dominovat.”
Mícháním můžete propojit sladké a slané chutě nebo třeba sladké a kyselé. Využít můžete také různé technologie louhování – za studena a za tepla.
Pokud navíc využíváte bylinky, nejen že vše krásně vypadá a chutná, ale také můžete prospět zdraví. Přestože Erin Coopeyová není bylinkářka, o vliv rostlin na člověka se velmi zajímá a ráda bylinky využívá.
K výrobě infuzí nepotřebujete složité vybavení. Stačí využít to, co máte doma, pouze pokud volíte kov, je vhodnější nerez, aby se nepřenášela „kovová chuť”. Vhodné jsou mušelínové sáčky na koření nebo čaj, široké uzavírací sklenice, trychtýře a síta.
A co si budete moci vyzkoušet? Autorka knihy rozdělila kouzlení s chutí do následujících kapitol:
- čaje a bylinné nálevy,
- extrakty a bittery,
- shruby, switchely a kombuchy,
- nealko nápoje a ochucené vody,
- ochucené oleje,
- octy a octové omáčky,
- vývary,
- dezerty.
V každé kapitole na vás čeká spousta zajímavých tipů a návodů. Například se dozvíte, že výluh můžete většinou připravit z 25 g bylin zalitím téměř vroucí vody (200 ml). Kmín můžete využít při chorobách žaludku a zažívacích problémech jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost, žaludečních křečích i nechutenství.
U každého z receptu je Erinina rada, která mu dodá další rozměr.
Čaje vám zpříjemní ráno nebo celý den, který krásně provoní. Uznejte, že už jen názvy jako Zázvorová infuze s malinami nebo Ledový čaj se mangem a citronovou trávou postaví vaše chuťové buňky do pozoru.
Zajímavé jsou i extrakty jako vanilkový, citronový nebo třeba mandlový, které můžete přidat do nápojů nebo například na pohár. Ochucené oleje ozvláštní saláty, grilované i pečené maso a zeleninu.
Knize Infuzování nechybí ani podrobný rejstřík surovin a receptů, takže orientace v knize je velmi snadná.
Pokud byste rádi vaše kulinářské umění posunuli o nějaký ten krůček dál, infuzování je rozhodně zajímavou možností.
Napsat komentář