80 nových inspirací pro milovníky polévek
Polévky jsou pro řadu strávníků tou nejdůležitější součástí jídelníčku. Ale možná to neustálé vymýšlení nových a nových nápadů je trochu problém. Můžete zapátrat po internetu nebo v kuchařkách. Sáhli jsme po jednom z novějších titulů.
Kniha Polévková mánie Kathryn Bruttonové je plná 80 receptů často odlišných polévek, než jste nejspíše zvyklí. Najdete v ní polévky pro různé stravovací směry jako jsou vegetariáni, vegani, ale i pro ty, co si vaří bezlepkově nebo bez mléka. Každý recept je označen, jestli je vhodný pro vegana apod. Některé polévky potřebují delší čas na přípravu, jiné zvládnete během 15 minut. Součástí jsou i přípravy vývarů, nízkokalorické přílohy nebo snídaňové misky.
Abyste mohli „ochutnat” tuto kuchařku, vybrali jsme pro vás dva recepty.
Zelený zeleninový vývar s pesto kuřetem na špízu
Senzační polévka s křupavou osvěžující zeleninou a lahodně opečeným kuřetem na špízu. Honem s tím nad oheň, jestliže rádi grilujete!
2 porce, 299 kalorií, bezlepková
Pesto: 2 oloupané stroužky česneku, 50 g nahrubo nasekané bazalky, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 středně zralé rajče nakrájené nahrubo
Špízy a vývar: 2 menší kuřecí prsíčka, asi 250 g; 75 ml podmáslí; dřevěné špízy, předem namočené do studené vody, 1 banánová šalotka, na drobné kostičky; 2 najemno nasekané stroužky česneku, 3 nahrubo nasekaná na slunci sušená rajčata, 1/2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce rajčatového pyré, litr zeleninového bujónu, 150 g nakrájených baby cuket, 75 g na kostičky nakrájeného chřestu, 75 zelených fazolek nakrájených na 1 cm, s odkrojenými kraji; 75 g lusků hrachu cukrového nakrájených na třetiny
Připravte si pesto. Ve hmoždíři dohladka rozdrťte česnek se špetkou soli. Přidejte bazalku a drťte až na dost jemnou pastu. Přidejte olivový olej, pak rajče, a drťte do hrubé pasty (můžete použít tyčový mixer). Dochuťte podle sebe.
Vložte kuřecí prsíčka mezi dva kousky potravinové fólie a naklepejte paličkou na maso, až budou pěkně tenká. Jakmile máte hotovo, podélně každý kousek nakrájejte na 4 proužky. Smíchejte polovinu pesta s podmáslím, přidejte kuřecí maso a marinujte alespoň 30 minut nebo – pokud je to možné – přes noc. Jakmile bude maso připravené, napíchněte je na nasáklé špízy a dejte stranou.
Ve středním rendlíku na oleji s polévkovou lžicí vody osmahněte doměkka cibulku, česnek a sušená rajčata. Přidejte rajčatové pyré a bujón, přiveďte k varu a nechte 10 minut lehce povařit. Mezitím dejte grilovací pánev na vysoký plamen nebo rozpálenou plotýnku a kuřecáí špízy z obou stran 3-4 minuty opékejte.
Do bujónu přidejte zeleninu a nechte jemně vřít další 3-4 minuty. Dochuťte, je-li třeba. Podávejte s kuřecími špízy na okraji misky a se zbývajícím pestem na dochucení.
Ke zmrazení je vhodný pouze vývar.
Bob obecný, freekeh a uzená makrela
4 porce, 180 kalorií
Zelená pšenice freekeh se může pochlubit opravdu „šmrncovní ” chutí. Zrna jsou velmi savá, proto při vaření zřejmě budete muset přidat trochu víc vody nebo bujónu. Pro tento recept většinou používám mražené boby obecné (koňské), ale v sezoně je dobré vzít čerstvé. Vyplatí se je zbavit slupek, ale pokud nemáte čas, svět se určitě nezboří, když je necháte, jak jsou!
2 banánové šalotky, najemno nasekané; 1 najemno nasekaný stroužek česneku, 2 mrkve, nakrájené na kostičky; 1/2 polévkové lžíce olivového oleje, 50 g pšenice freekeh, propláchnuté; 100 g uzené makrely bez kůže, 200 g mražených bobů obecných, rozmrazených, bez slupky, 15 g kopru (není nutno), sůl, pepř, 1 citron, nakrájený na 4 dílky
Šalotku, česnek a mrkev smažte 10 minut v olivovém oleji a 1 polévkové lžíci vody. Čas od času promíchejte. Začne-li se zelenina přichytávat ke dnu, přidejte kapku vody. Vlijte litr vody spolu s pšenicí freekeh. Přiveďte k varu a pod pokličkou nechte jemně bublat 20-25 minut.
Pokud zrnka nasála příliš mnoho vody, přidejte jí více, aby tekutina měla konzistenci vývaru, a opět přiveďte k varu. Oberte a rozdělte na kousky maso z uzené makrely a vhoďte do polévky. Vařte přibližně 5 minut. Přidejte boby, poté sundejte ze sporáku. Boby je třeba jen ohřát, měly by zůstat tak čerstvé zelené a křupavé, jak je to jen možné. Používáte-li kopr, nasekaný jej teď přidejte do polévky, dochuťte podle potřeby a podávejte s dílkem citronu.
Poznámka. Neseženete-li freekeh, použijte hnědou rýži. Nezapomeňte zkontrolovat dobu vaření a místo vody přidejte zeleninový nebo kuřecí bujón.
Napsat komentář