Kterým snídaňovým cereáliím byste se měli vyhnout, když netoužíte po náloži cukru
Na co bychom si měli dát pozor, se pravidelně zaměřuje časopis dTest. Tentokrát neunikly jejich testům snídaňové cereálie, u kterých vadil především cukr. Ten se v těchto potravinách podílí až na třetině obsahu.
Cukr je sice dobrý pro dodání energie, ale vysoký podíl sacharidů, hlavně cukrů má za následek zvýšení hladiny inzulinu v krvi a jeho prudké výkyvy mají vliv na pocit hladu. Když si dáte některou z těchto vydatných průmyslových variant jako jsou například extrudované lupínky se sušeným ovocem nebo čokoládové müsli, máte hlad už třeba hodinu po snídani.
„Nakoupili jsme produkty typu müsli, lupínky, instantní kaše, sušenky, cereální nápoje a extrudované plněné polštářky. Většina z nich obsahuje velké množství cukru, ten tvoří čtvrtinu až třetinu obsahu. Absolutní sladkou špičkou jsou výrobky typu křupavých obilných lupínků nebo polštářků s náplní. Například Penny Choco Chips a Goody Morning Pillows z Lidlu obsahují ve 100 gramech výrobku 37 gramů cukru, to jsou asi tři polévkové lžíce. Předpokládáme, že podobné produkty jiných značek na tom budou podobně,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A dodává: „100gramovou porcí těchto malých obdélníčků či hnědých lupínků dospělý člověk vyčerpá více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace.“ Do této dávky se přitom nezapočítávají jen cukrovinky, ale také slazené nápoje, skryté cukry v polotovarech a průmyslově zpracovaných potravinách, med a ovocné šťávy.
Cukry v nejrůznějších podobách
Cukr se v cereáliích objevoval v různých formách, nejčastěji v podobě řepného, někdy třtinového cukru, ječného sladu či glukózo-fruktózového sirupu. Výrobci také používají proslazené či sušené ovoce nebo med. Mimo sušené ovoce jde vždy o přidaný cukr, lhostejno, jaký název nese. Cukry oceníte pro dodání okamžité energie při intenzivní aktivitě. Pokud ale většinu dne prosedíte na židli, spálíte jich málo a ukládají se do tukových buněk. Dlouhodobá a nadměrná konzumace stravy bohaté na sacharidy a mizivým množstvím ostatních živin vede k hormonálním problémům ústícím v metabolický syndrom, obezitu a diabetes II. stupně.
Kukuřičné lupínky jsou na cukr nejchudší
„Nejméně cukru jsme objevili v kukuřičných lupíncích. Nestlé Corn Flakes obsahují necelou desetinu cukru, což představuje jednu a půl lžičky cukru ve 100 gramech, kukuřičné lupínky Clever ještě méně. U slazených instantních ovesných kaší jako je Dr. Oetker, Porridge Chocolate z Kauflandu či Dobrá kaše Bona Vita už strávník musí počítat s přísunem více než jedné polévkové lžíce cukru v 65gramovém balení, ve 100 gramech jsou to lžíce dvě. Více než čtvrtina cukru u sušenkových snídaní jako je Bebe Dobré ráno asi nikoho nepřekvapí, obezřetní bychom však měli být i v případě výrobků nesoucích sofistikovanější názvy. Například Nestlé Fitness Fruits skrývá 26 gramů cukru ve 100 gramech výrobku,“ uvádí Hana Hoffmannová.
Průmyslově vyráběné snídaňové cereálie jsou často výživově prázdné potraviny, které moderní technologie zbavily nutričních látek. Sladká chuť navíc „nutí“ k nadměrné konzumaci. Někteří odborníci jsou přesvědčeni o tom, že přeslazená chuť je návyková. Se stoupající nabídkou sladkostí se lidé naučili po nich toužit a přejídat se jimi. Konzumace vykonstruovaných, nepřirozeně koncentrovaných a výživově chudých potravin vede k zisku energie a k uvolňování dopaminu, podobně jako v případě konzumace kokainu. Dopamin přináší pocit štěstí, ale jeho nadbytek vede k závislosti. Stále se zvyšuje chuť dále jíst, i když jí fyziologicky neodpovídá žádná potřeba.
Rozumnou volbou jsou tedy kukuřičné lupínky, případně i další výrobky s nižším obsahem cukru. V ideálním případě si můžete namixovat svou originální domácí směs.
Zdroj: TZ dTest
Napsat komentář