Hledáte recept na bezkonkurenční koláče s mákem a švestkami? Už nemusíte. Honza Albrecht, vítěz Masterchef 2023 ho pro vás má.

Jan Albrecht ambasador znacky Beko
Jan Albrecht ambasador značky Beko

Koláče patří mezi naše nejoblíbenější sladké pečivo a jsou pověstné i za našimi hranicemi. Ty, které vám dnes nabízíme jsou připravené z kynutého těsta a mají kouzelně podzimní charakter.

Koláče s mákem a švestkami

Ingredience:

10 g droždí
50 g cukru krystal
250 g hladké mouky
125 ml mléka
100 ml rostlinného oleje
2 vejce
balení kypřícího prášku
12-16 polévkových lžic máku
8-10 švestek 
špetku soli


Na drobenku:

60 g cukru krystal
100 g polohrubé mouky
60 g lískových ořechů
60 g másla


Na dokončení:

1 vejce na potření
50 g másla
rum

Do mísy nasypte hladkou mouku a do ní udělejte důlek. Do důlku rozdrťte droždí, přidejte cukr a zalijte vlažným mlékem. Počkejte zhruba 10 minut, než vzejde kvásek a do něj následně přidejte 2 vejce, kypřící prášek a sůl. Promíchejte a postupně přidávejte olej (může být i přepuštěné máslo), aby se těsto spojilo. Kvásek posypejte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na 45 minut do trouby na 40 stupňů. Než těsto vykyne, připravte si náplň. Do rendlíku dejte mák s cukrem a přilévejte mléko, dokud nezíská kašovitou konzistenci. Dále si připravte drobenku. Do misky nasypejte polohrubou mouku, nasekané lískové ořechy, cukr a máslo. Pořádně promíchejte. Vykynuté těsto si rozdělte na 16 dílků, ze kterých si udělejte bochánky. Přikryjte a nechte 15 minut odpočívat. Bochánky dejte na plech a vytvarujte do koláče. Kraje potřete rozšlehaným vejcem, naplňte makovou náplní a ozdobte nakrájenými švestkami, které si rozkrájejte na čtvrtiny. Koláče posypejte drobenkou a plech dejte na 20 minut do trouby na 200 stupňů. Ještě za tepla potřete hotové koláče rozpuštěným máslem s rumem. 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: