Když se rozhodneme jít koupat do některých z veřejných vod, je vhodné si zjistit, jak je na tom z hlediska kvality vody. Pokud se v nich objevují sinice, ale i třeba motolice cerkárie, můžeme mít zaděláno za zdravotní komplikace. Zjistěte, co vše se vyplatí vědět a sledovat.

rybnik ke koupani

Odborník z Oddělení hygieny vody SZÚ Mgr. Petr Pumann byl hostem Studia 6 a k tématu aktuální kvality koupacích vod a hrozících zdravotních rizik upozornil na to, že krajské hygienické stanice kíontrolují významné lokality, které nemají v péči provozovatelé. Jinak je za rozbory zodpovědný provozovatel a v obou případech se testování provádí v laboratořích s příslušnou akreditací. Některé ukazatele se hodnotí rozborem, některé z delší časové řady.

Jak poznat na první pohled, jestli je voda vhodná ke koupání? To je podle odborníka ze SZÚ možné především podle sinic, které vytvářejí toxiny. Jejich růstem vzniká zelený povrch, který ani není vzhledově lákavý, takže se ani příliš velkou chuť smočit nemáte. Když se neobjevuje tento zelený květ, mohou přesto nastat rizikové faktory hlavně pro citlivé jedince. Tato rizika nejsou tak závažná.
Sinice nejvíce rostou na přelomu července a srpna a nejvíce je na vině fosfor z lidských sídel. Může se stát, že na růst sinic má vliv teplé počasí, ale i když je pod mrakem. Po deštích se často vyplavují různá znečištění, stav sinic se může po prudkých deštích zlepšit.

A na co si dát pozor při koupání ve volné přírodě?

  • Kromě sinic, o jejichž výskytu si můžete přečíst výše, může koupací voda být znečištěna a být tak příčinou různých infekčních onemocnění, jako jsou střevní a žaludeční potíže, ale také různá horečnatá onemocnění a zánětlivá onemocnění uší a očí. Na vině jsou viry, bakterie či prvoci. Stačí náhodně polknout i malé množství vody.
    Co dělat? Nekoupejte se místech znečištěných odpadními vodami (pod výpustí i vyčištěných odpadních vod, dešťových kanalizací). Zjišťujte doporučení hygieniků. Kde není doporučeno koupání, tam se nekoupejte. Nekoupejte se ani při vlastním infekčním onemocnění.
  • Po vykoupání v některé vodě, se může objevit i cerkáriová dermatitida, která se projevuje intenzivně svědícími skvrnami, puchýři a zarudnutím kůže. Trvá obvykle několik dní. 
  • Když se vydáme do přírody, musíme vzít v potaz i slunce, teplo a UV záření. Proto bychom se podle toho měli oblékat, vystavovat slunci a opalovat za využití vhodných opalovacích prostředků. Nejvíce je třeba pečovat o kojence, malé děti, staré lidi, obézní jedince a osoby s onemocněním srdce a oběhové soustavy.
  • Když se pohybujeme ve vodě, je třeba opatrnost, pokud prostředí neznáme, aby nedošlo ke zranění.
    Co dělat? Nechoďte se koupat sami a ani při únavě, nebo když jste velmi rozehřátí. Když budete jíst, udělejte si přestávku. Větší jídlo vyžaduje alespoň hodinu. O tom, že alkohol ke koupání nepatří snad ani není třeba mluvit. Neplavte dál od břehu, a pokud ano, zajistěte si doprovod lodičky. Případně si vemte s sebou barevnou ruční bójku. Neplavte v blízkosti plavidel a plavební dráhy, po které jezdí lodě a čluny.
    Ani v lodičkách není absolutní bezpečí. Děti by v nich měly mít upevněnou záchrannou vestu.

Situaci koupacích vod můžete sledovat pomocí stránky, ve které se některá místa objevují https://www.koupacivody.cz/.

Zdroj: SZÚ, Česká televize

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: