Pěstování bylinek v květináči: Které se hodí a co je na to potřeba
Chtěli byste mít stále k dispozici některé bylinky, abyste zpestřili své jídlo? Nevadí, že nemáte zahradu, i na parapetu nebo na balkoně to zvládnete. Zjistěte, co je k tomu potřeba a které bylinky jsou pro takovéto pěstování vhodné.
Které bylinky jsou vhodné pro pěstování v květináči
Je řada bylinek, které se dají víceméně bez problémů pěstovat doma v květináči. Skvělou sklizeň lístků můžeme získat z petrželky, pažitky, bazalky, tymiánu, rozmarýnu, šalvěje, hodí se i oregano, koriandr, meduňka a máta. Většina z těchto bylinek se bez problémů krásně rozrůstá v květináčích.
Zasít můžete jednoletky, jako je řeřicha, té to sluší i v klíčící skleněné misce, dále roketa, majoránka, koriandr, nebo třeba kopr.
Jak pořídit bylinky
Bylinky si můžeme vypěstovat ze semínek, ale v této roční době je už lepší a snazší si pořídit sazeničku. Důležité je ji vybrat na vhodném místě. Rostlinka by totiž měla být kvalitní. Takové většinou neseženete ve velkoobchodech. Bývají rychlené a počítá se s jejich rychlým otočením, že je zkonzumujete a pořídíte si brzy nové. Pokud chcete bylinky alespoň na jednu a více sezón, vyplatí se navštívit specializované obchody, zahradnictví, můžete zajít i na trhy k drobným pěstitelům.
Co je potřeba na pěstování bylinek
Středomořské bylinky, jako je tymián či rozmarýn milují sluneční paprsky, pak i lépe voní. Meduňka a máta zase spíše mají v lásce méně prudké slunce.
Hodí se nádoby (obzvlášť pokud máme plastovou) na dně s drenáží, aby neuhnívaly kořínky. Jako drenáž můžete využít kamínky, keramzit, hrubý písek, vhodné jsou i střepy hliněného květináče. V podmisce nikdy nenechávejte stát vodu. Potřeba je i zemina určená k pěstování bylinek. Hodí se i klasická půda pro pokojové rostliny. V takovém případě pak jednou za čas přidejte hnojivo na bylinky.
Bylinky potřebují dostatek světla a pravidelnou zálivku. Hlídejte, aby nevyschly nebo naopak nebyly přemokřené. Protože bylinky mají rády vlhčí vzduch, je vhodné je pravidelně rosit rozprašovačem.
Čas od času rostlinky zkracujte, využívejte při vaření, můžete si je i uschovávat na později. Bylinky můžete sušit, některé se dají i mrazit. Při zakracování dávejte pozor, abyste nestřihli do starého dřeva. Přistřiháváním budou rostlinky hezky košatět.
Napsat komentář