dTest kontroloval grilovací klobásy. A výsledek? Žádná sláva
Grilování probíhá naplno a na trhu se objevují výrobky určené specificky k této kulinářské úpravě. Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat složení i chuťové vlastnosti vepřových grilovacích klobás dostupných v českých obchodech. Čtvrtina testovaných produktů neobsahovala množství masa deklarované na obalu.
Do laboratoře putovalo 16 druhů vepřových grilovacích klobás, některé z nich nesly označení „norimberské“. Cílem testu bylo zjistit, kolik masa, tuku a přídatných látek klobásy obsahují, jaká je kvalita použitého masa a zda výrobci uvádějí na obalech pravdivé informace. Posuzovala se samozřejmě také chuť klobás.
„Na grilovací klobásy se nevztahují žádné legislativně stanovené parametry, na rozdíl třeba od špekáčků. Výrobce má tedy volnou ruku a záleží pouze na něm, jaké suroviny použije. Rozdíly tudíž byly velké – co do obsahu masa i zbytečných přídatných látek. Nejvíce masa, 92,6 % laboratoř naměřila ve výrobku Original Nürnberger Rostbratwürste (Schlütter´s Echte!), nejméně ho obsahovaly klobásy Bivoj Na gril, a to 55,3 %,“ uvádí Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.
Důležitý je však nejen celkový obsah masa, ale i jeho kvalita, například to, kolik libového masa výrobce použil. Nejméně čisté svalové bílkoviny obsahovaly klobásy Münchner Weisswürste z výroby Ponnath die Meistermetzger (7,24 %). Jen pro srovnání dodejme, že vepřová kýta jí obsahuje kolem 20 %.
Výrobci někdy mohou nahrazovat maso levnějšími surovinami, například sójou nebo strojně odděleným masem. Pozitivní zprávou je, že v žádném z testovaných výrobků laboratoř tyto náhražky neobjevila. U některých klobás však vyšly najevo rozdíly mezi naměřeným obsahem masa a hodnotami uváděnými na obalu.
„Největšími hříšníky byly výrobky Münchner Weisswürste a Bavorská grilovací klobáska, obě z dílny Ponnath, které deklarovaly až o pětinu masa více, než jsme naměřili. Oba výrobky si i kvůli tomu odnesly nejhorší hodnocení v testu. První jmenované navíc neoslnily ani v senzorickém hodnocení. Jejich chuť a vůni označila porota jako mdlou, nevýraznou a málo kořeněnou s pěnovitou konzistencí. Po opečení byly klobásy měkké a mazlavé,“ říká Olga Šlesingrová.
Co naopak mnohé klobásy obsahují relativně hojně, jsou přídatné látky. Například glutaman sodný, látku zvýrazňující chuť a vůni, obsahovala třetina výrobků. Ve složení grilovacích klobás se můžeme dále setkat s konzervační látkou dusitanem sodným, který pomáhá zachovat barvu masných výrobků, nebo s polyfosforečnany, které mají za úkol držet v klobásách masovou šťávu nebo vázat přidanou vodu.
V senzorické části testu posuzovalo osm odborníků vzhled, vůni, chuť i příjemnost skousnutí u hodnocených klobás. Nejvíce chutnaly Norimberské klobásky Grill&Fun z Lidlu, které měly na řezu šedobílou barvu se zřetelnou mozaikou masových a tukových částic a koření. Po započtení hodnot všech ostatních měřených kritérií se tyto grilovací klobásy staly také celkovým vítězem testu.
Napsat komentář