Budou svátky a člověk přemýšlí, komu by tak mohl udělat radost. Ve Stylu života jsme se rozhodli podporovat Nadační fond Mathilda. Přečtěte si o jeho poslání a zjistěte, jak z toho můžete mít hřejivý pocit u srdce i vy.

Vodicí pes je očima nevidomého

Čím se zabývá Nadační fond Mathilda

Nadační fond byl založen v roce 2010 a jeho spoluzakladatelkou a patronkou byla v loňském roce zesnulá hraběnka Mathilda Nostitzová, jejíž jméno fond nese.

Nadační fond se zaměřuje na podporu projektů, které výrazně pomáhají ke zlepšení kvality života nevidomých a slabozrakých, a tím umožňují jejich lepší začlenění do života a uplatnění na trhu práce. Hlavní činností je špičkový výcvik vodicích psů. Od roku 2010 jich bylo předáno vycvičených přes 80. Mezi další činnost patří vedení vynikajícího vlastního chovu, vybudování digitální knihovny, která obsahuje přes neuvěřitelných 26.000 digitalizovaných knižních titulů, dále také notové zápisy v braillském notopisu pro nevidomé hudebníky a řadu filmů a seriálů s audiopopisem.

Mathelier je atelier hmatového modelování a je neuvěřitelné, jak krásné věci z rukou nevidomých tvůrců vycházejí. Ve 3D studiu se vyrábí modely pro hmatové poznávání.

Ženská postava v historickém oděvu – keramika

A to ani zdaleka není vše. Nadační fond vydává zvukový časopis, pořizuje hudební nástroje nevidomým hudebníkům, poskytuje technické poradenství pro nevidomé, pořádá rekondiční soustředění pro vodicí psy a jejich páníčky, zabývá se sociální rehabilitací. Každým rokem nadační fond pořádá benefiční koncert a golfový turnaj.

Jak můžete pomoci

Pro rok 2023 si můžete zakoupit nádherný charitativní kalendář, na jehož stránkách vás rokem provede 12 osobností z oblastí kultury a vědy, všechny ve společnosti vodicích psů nadačního fondu. Je to jedna z několika možností, jak fond podpořit. Zakoupit si ho můžete na adrese www.mathilda.cz/shop

Pomoci ke zlepšení kvality života nevidomých a slabozrakých však můžete i jinak. Zasláním částky na dárcovský účet nadačního fondu 85048504/0300, třeba i za pomoci tohoto QR kódu.

Pomoc není otázkou peněz, ale srdce.

Hraběnka Mathilda Nostitzová

Podpořit činnost nadačního fondu můžete formou DMS ve tvaru DMS OKO 30 nebo 90 nebo 190 na číslo 87 777.
(Cena DMS činí 30 nebo 90 nebo 190 Kč.)

Další informace získáte na webových stránkách Nadačního fondu Mathilda www.mathilda.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: