V období, kdy ubývá slunečních paprsků, ze kterých získáváme cenný vitamín D, je třeba se poohlédnout jinde. Tento vitamín má v lidském organismu důležitou funkci, a proto je třeba hlídat jeho dostatek, obzvláště v době, kdy hrozí nachlazení.  

Sluneční paprsky jsou zdrojem vitamínu D. Když nastane podzim, je třeba hledat zdroj jinde. Foto: Pixabay

Proč je důležitý vitamín D

Vitamín D se také někdy označuje jako kalciferol. Nejvýznamnější z této skupiny jsou vitamíny D2 – ergokalciferol a D3 cholekalciferol. Vitamíny D je skupina sekosteroidů rozpustných v tucích. Mají na starost lepší vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforečnanů ve střevech.

V souvislosti s vápníkem a fosforem je vitamín D důležitý pro růst, vývoj a strukturu kostí.

Vědecké studie naznačují význam vitamínu D v podpoře funkce imunitního systému, hodí se třeba jako jeden z preventivních faktorů vzniku chřipky. Má význam pro zachování normálního stavu kostí a zubů, přispívá k dobré činnosti svalů. Vědci zjistili i pokles rizika roztroušené sklerózy, prevenci dobré funkce srdce.

Lidský organismus může obsahovat i sterolové prekursory (7-dehydrocholesterol, ergosterol), které se vlivem slunečního záření na kůži mění v uvedené vitamíny. Pro tvorbu vitamínu D je důležitá síla slunečního záření. V našich zeměpisných polohách stačí sluneční záření pouze během léta. Navíc je potřeba vědět, že vitamín se začne tvořit zhruba po 10-15 min. slunění. Také světlejší pleť dokáže vyprodukovat více tohoto vitamínu. Při používání opalovacích krémů s vyšším SPF se vitamín D víceméně netvoří. Pokud by vás zajímalo, kolik vitamínu D se vytvoří během 30 minut poledního letního pobytu na slunci v norském Oslu, pak vědci zjistili hodnoty mezi 10 000–20 000 IU.

Mimo zhruba květen až říjen (podle slunečných dnů) je třeba tento vitamín doplňovat.

Jak doplnit vitamín D

Vitamín D můžete kromě slunečního záření získat i ze stravy, jako třeba mléko, rybí tuk, játra, vaječný žloutek. Zdrojem ergosterolu jsou zase třeba kvasnice. Vitamín je možné doplnit i prostřednictvím doplňku stravy. V tom případě je potřeba, vitamín D doplnit o vitamín K2, který je nutný pro vstřebávání vápníku. Jinak totiž dochází k zvápenatění cév.

Kolik je potřebná denní dávka vitamínu D


Denní dávka vitamínu D představuje doporučenou dávku 1 000 – 2 000 IU (mezinárodních jednotek). Aby se aktivovaly imunitní procesy je doporučován denní příjem uvedené vyšší hranice 2 000 IU. Je potřeba vědět, že vyšší potřebu mají kojenci, děti, těhotné a starší lidé. Tato hodnota je stále diskutována a odborníci stále více mluví o zdvižení horní hranice příjmu. Hovoří se až o 8-10000 IU.

Je možné se vitamínem D předávkovat?

Předávkování vitamínem D se projevuje nevolností, slabostí, závratěmi, zvracením. Hodnoty vitamínu D se zjišťují z krve a pokud si nejste jisti, poraďte se s ošetřujícím lékařem.

Zdroj:
Wikipedia.org
bezpecnostpotravin.cz
https://koronavirus.mzcr.cz/nezapominejte-na-vitamin-d-ktery-podporuje-imunitu/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: