Nejznámější asijské omáčky: 7 druhů, které stojí za ochutnání
Asijská kuchyně je velmi oblíbená a nabízí také několik omáček. Některé z nich zdomácněly i u nás a používají se i v jiných receptech. Které jsou ty nejznámější asijské omáčky? Máme jejich přehled. Poznejte je a naučte se tyto omáčky využívat.
Sojová omáčka
Kvalitní, tedy přírodně fermentovaná tmavá sójová omáčka, do které nebyla přidána různá dochucovadla, patří mezi tradiční asijské produkty na ochucení. Kdysi nahrazovala sůl, které byl nedostatek. Využívá se přes 2500 let. Populární je nejen v zemi původu – Číně, ale stala se oblíbenou po celém světě. Připravuje se fermentací sóji, pšenice, vody a soli. Průmyslová sójovka vzniká chemickou hydrolýzou a je levnější. Kvalitnější fermentované omáčky je ale na trhu mnohem více. V chuti sójové omáčky převládá slanost, následuje mírná umami, sladká chuť a na závěr mírná hořkost.
Přidává se do jídla nejen v průběhu vaření, ale také jako stolní koření. Můžete s ní marinovat, smažit zeleninu, nudle, hodí se na jarní závitky, do polévek a omáček a samozřejmě na přípravu sushi. Pokud chcete nejlepší sójovou omáčku, sáhněte po té přírodní, k sehnání je ale také sójová omáčka bez cukru.
Chilli omáčka
Také chilli omáčky patří mezi velmi rozšířené. Najdeme je především v thajské a vietnamské kuchyni. Ochutnat jich můžete hned několik druhů. Patří sem především produkty Hotsauce, tedy omáčky založené na octovém základu, jako je třeba Tabasco, Sriracha. Pro milovníky pálivých variant najdeme na trhu extra pikantní chilli pastu Sambal Oelek.
Základem těchto omáček jsou samozřejmě chilli papričky v různých mírách pálivosti. Podle druhu jsou třeba fermentované v soli, v některých produktech nechybí česnek, voda, ocet. Chilli omáčka má velmi všestranné využití. Ideální je k rybám, mořským plodům, masu, těstovinám. A jako bonus můžeme zmínit fakt, že přispívá k hubnutí i dlouhověkosti. Má totiž velmi málo kalorií a ostrá chuť napomáhá předcházet hladu.
Rybí omáčka
Rybí omáčka se připravuje fermentací ryb (ančoviček a další druhy) a mořské soli. Jantarově zbarvená tekutina slouží na dochucení hlavně v thajské, vietnamské, filipínské, kambodžské a laoské kuchyni místo soli.
Rybí omáčku využijeme v asijských dipech, ale hodí se téměř do všech asijských jídel: od polévek, přes kari, smažená jídla, až po saláty. Rybí omáčka obsahuje glutamát, a proto má chuť umami.
Ústřicová omáčka
Také ústřicová omáčka má řadu podob. Tmavě hnědá tekutina s výraznou vůní se vyrábí z extraktu z ústřic, cukru, soli, vody a kukuřičného škrobu. Někdy se přidává karamel, který dodává tmavší barvu. Nenechte se ale poplést, velmi kvalitní ústřicová omáčka je tmavá a žádný karamel nepotřebuje. Ve velmi dobrých produktech se kombinuje extrakt z ústřic vařených v solném roztoku a omáčka z fermentovaných sójových bobů. K čemu se používá ústřicová omáčka? Ústřicová omáčka má své využití především v thajské kuchyni, přidává se k ochucení jídel z masa, ryb, zeleniny. Dá se říci, že po ní můžete sáhnout jako v případě sójové omáčky. Skládá se z kyselé, slané a pikantní chuti, někdy slouží jako náhrada soli.
Hoisin omáčka
Hoisin omáčka se někdy také označuje jako čínská barbecue omáčka, což už naznačuje další využití. To spočívá hlavně v přípravě asijských smažených jídel, různých masových jídel jako je pekingská kachna, k přípravě omáček, ochucení polévek a k namáčení jídla. Její chuť je kombinací sladké a slané. Základem hoisin omáčky je fermentovaná sójová pasta.
Chutney omáčka
Říká se jí jednoduše čatní a jedná se o tradiční součást indické kuchyně, kde se především připravuje čerstvá ze sezónních potravin. Chutney omáčka se také dá zakoupit jako hotový produkt, můžete si ale doma vyrobit i vlastní. Čatní shrnuje několik hustých omáček z různých surovin. Od česneku přes cibule a další zeleninu nebo ovoce, až po hořčici, ocet a další různé přísady. Podle toho také může mít sladkou podobu, ale také pikantní, až po ostrou. Chutney se hodí nejen k masu, ale i k vegetariánským pokrmům, které má zvýraznit a pozměnit chuť základního pokrmu.
Kari omáčka
Indická kari omáčka je typická svou krémově pikantní chutí a žlutou barvou. Základem je takzvané kari koření – známá směs, která se různě liší. Může obsahovat kurkumu; pepř, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořici, sušený česnek, případně chilli. K tomu se přidávají další ingredience, jako je olej, voda, cukr, hořčice. Většinou se curry omáčka, jak ji také můžeme najít nazvanou na obalech produktů, podává k rýži a zelenině. Zajímavostí je, že toto koření se sice prodává i v Indii, ale pravé místní pokrmy tuto směs neobsahují. Původně měla napodobit místní obvyklé chutě.
Napsat komentář