Den svatého Valentýna: rande u jídelního stolu
Letošní Den svatého Valentýna bude tak trochu jiný. Kouzelná atmosféra a příjemné zážitky mu ale chybět nemusí. Dodejte mu slavnostní nádech a připravte něco dobrého. Máme pro vás tipy na snadné recepty plné koření, o kterých se traduje, že mají afrodiziakálními účinky.
Afrodiziakální koření
Pepř je tak častý, že jeho magickou moc téměř nevnímáme. Obsahuje léčivý piperin, který má kromě trávení mít vliv i na mužskou vášeň. V ženách má vyvolávat něhu.
Voňavá a lehce nasládlá skořice přispívá k prohřátí organismu. Důkazem o zažehování touhy je legenda o královně ze Sáby, podle které dokázala okouzlit krále Šalamouna nejen inteligencí a bohatstvím, ale právě skořicovou vůní, neboť s příchodem do Jeruzaléma si natřela tělo olejem ze skořice. Šalamoun jí pak nedokázal odolat.
Zázvor má také prohřívací vlastnosti. Spojujeme si ho hlavně s nachlazením, ale vyvolávat může i vášně. Kromě toho také spaluje tuky, což se po dobré večeři hodí.
Vylepšené jednohubky
100 g bresaoly
100 g prosciutta
100 g parmezánu vcelku
100 g pecorina vcelku
1 hlávka mladého římského salátu
pár snítek fenyklu či jiné jemnolisté bylinky
špetka mletého barevného pepře
fíkový džem či dle libosti
Salát rozdělíme na lístky, dobře propereme a necháme okapat. Sýr nakrájíme na hranolky. Plátek šunky rozprostřeme na prkénku, vložíme na něj lístek salátu, hranolek sýru a kapku džemu dle libosti. Vše ozdobíme bylinkou vaší volby a opatrně maso zabalíme do kornoutku. Díky tomu bude náplň krásně vidět a lákat strávníky k ochutnání. Nakonec dozdobíme čerstvě mletým barevným pepřem.
Kornoutek zajistíme párátkem, kterým se snažíme propíchnout nejen šunku, ale i sýr a salátek.
Glazovaný losos s mangoldem
700 g filetu z lososa
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 lžíce octa z červeného vína
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce třtinového cukru
400 g mangoldu nebo směsi listových salátů
1 citron
2 lžíce konopných semínek
špetka soli
špetka mletého černého pepře
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky. Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut k odležení.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut. Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a servírujeme spolu s lososem. Ruby posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.
Sněhová srdíčka Pavlova
210 g cukru krupice
1 ks cukru s mandlovou příchutí
150 g cukru moučka
50 g rybízového džemu
1 lžička mletého zázvoru
500 ml smetany ke šlehání
2 ks ztužovače šlehačky
Bílky, cukr krupice a cukr s mandlovou příchutí našleháme v pevný sníh, přimícháme moučkový cukr, zázvor a rybízový džem. Pomocí cukrářského sáčku sníh nastříkáme do tvaru srdce na pečicí papír a sušíme při 100 stupních cca jednu hodinu. Po upečení stříkáme šlehačkou se ztužovačem a slepíme.
Energizující kakao
3 lžíce kakaa
100 g hořké čokolády
500 ml plnotučného mléka
1 ks vanilkového cukru
150 ml smetany ke šlehání
špetka mleté skořice
špetka mletého chilli
Do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme cukr, chilli, rozlámanou čokoládu, kakao a za stálého míchání na středním plameni povaříme zhruba 10 minut. Následně si vyšleháme smetanu do tuha. Jen co je kakao v rendlíku hotové, nalijeme ho do ¾ hrnečku. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku na kakao v hrnku nazdobíme šlehačku, kterou zlehka posypeme skořicí.
Zdroj: Vše o koření
Napsat komentář