Únor je vyčerpávající. Zima dlouhá a teplo v nedohlednu. Zpříjemnit si den i večer? Kvalitní a dobré jídlo dokáže skvěle zlepšit náladu. Z kvalitní smetany, špenátu, kuřecího masa a těstovin můžete připravit třeba právě následující recepty.

Tomatová polévka s těstovinami

Ať už rajčatová nebo tomatová, tahle polévka může nahradit i hlavní chod. Chuť má téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii.

Počet porcí: 6, doba přípravy: 45 minut, náročnost: **

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
1 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
2× 400 g krájených rajčat v plechovce
1 lžička cukru krupice
2 lžíce rajčatového pyré
500 ml zeleninového vývaru
200 g oblíbených menších těstovin
hrst sekané petrželové natě
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s mrkví.
2. Prolisujte česnek a přidejte ke směsi, poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a zalijte vývarem.
3. Vařte zhruba 30 minut a poté dochuťte solí a pepřem. Mezitím si také uvařte těstoviny dle návodu na obalu.
4. Polévku rozmixujte, přidejte do ní smetanu a těstoviny a podávejte s petrželkou.

TIP! Skvělou variantou jsou čerstvá rajčata, čímž změníte chuť. Akademie kvality doporučuje ta, která celoročně dodává Zemědělské družstvo Haňovice.

Špenátový knedlíkový nákyp

S formičkami na zapékání tentokrát získáte slané „muffiny”, a to v podobě nákypu plného kvalitní slaniny, vajec, špenátu, sýra a samozřejmě bramborového knedlíku.

Počet porcí: 6, doba přípravy: 50 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
1 bramborový knedlík
6 vajec
200 g listového špenátu
150 ml smetany ke šlehání (33 %)
100 g tvrdého sýra
100 g kvalitní slaniny
1 lžíce másla
2 lžíce strouhanky
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Formičky na zapékání vymažte máslem.
2. Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu, poté přidejte špenát a na kostičky pokrájený knedlík.
3. Směs dejte do mísy a promíchejte s vejci, sýrem, strouhankou a osolte a opepřete.
4. Přeneste do formiček a pečte cca 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

TIP! Mezi kvalitní slaninu patří i vynikající Lopenická slanina od firmy VOMA. Certifikát KLASA má již od roku 2009.

Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou

Těstoviny patří mezi velmi oblíbené přílohy. Na tomhle receptu si pochutnají i vegetariáni. Těstovinám dělá společnost „pan špenát“ a „paní brokolice“. I bezmasé jídlo může chutnat naprosto famózně.

Počet porcí: 5, doba přípravy: 35 minut, náročnost: **

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
500 g oblíbených těstovin
200 ml 33 % smetany ke šlehání
300 g mraženého listového špenátu
1 brokolice
1 stroužek česneku
150 ml zeleninového vývaru
čerstvá citronová šťáva
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
oblíbený tvrdý sýr k podávání

Postup:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
2. Na pánvi rozpalte olej a přidejte špenát a nechte ho povolit.
3. Brokolici rozdělte, spařte v horké vodě a ihned omyjte v ledové vodě, tak zůstane hezky zelená.
4. Polovinu brokolice přidejte ke špenátu, prolisujte česnek, zalijte vývarem a nechte projít varem. Směs rozmixujte, přidejte smetanu a znovu krátce povařte. Poté dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
5. Omáčku promíchejte s těstovinami a podávejte se zbylými kousky brokolice a strouhaným sýrem.

TIP! Z kvalitních těstovin můžete vybrat třeba oceněné semolinové těstoviny Adriana (krátké) nebo Rosické bezvaječné těstoviny (krátké).

Kuřecí stehna s hořčično-smetanovou omáčkou

Tento recept na kuřecí stehna s hořčično-smetanovou omáčkou se brzy stanou vaším receptem číslo jedna. A to nejen díky tomu, jak chutnají. Velké množství bílkovin a zároveň nízká energetická hodnota. A nevadí ani smetana v přiměřené míře.

Počet porcí: 2, doba přípravy: 60 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
2 kuřecí stehna
3 lžíce hrubozrnné hořčice
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
100 ml kuřecího vývaru
1 cibule
2 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Pekáč vymažte máslem a vložte do něj osolená kuřecí stehna a na kolečka nakrájenou cibuli.
2. V misce si promíchejte smetanu, vývar a hořčici a směsí přelijte stehna.
3. Nechte péct v předehřáté troubě cca 50 minut.
4. Podávejte s vařeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

TIP! Maso je ideální od osvědčeného místního řezníka, možností je maso z Drůbežářského závodu Klatovy.

Domácí bílá horká čokoláda

Na dlouhé zimní večery se skvěle hodí domácí bílá horká čokoláda. Stačí jenom 4 suroviny a pár minut času. Budou ji milovat i děti.

Počet porcí: 2, doba přípravy: 20 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
400 ml mléka
200 g bílé čokolády
300 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vanilkový lusk

Postup:
1. Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk.
2. Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit.
3. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.
4. Navrch dejte šlehačku, kterou vyšleháte ze zbylých 200 ml smetany.

TIP! Také mléko je ideální od osvědčeného farmáře, nabízí se i oceňovaná mléka od Bio Vavřinec a Kosař, od Farmers nebo od Bohemilk.

Čokoládová roláda

Kvalitní a chutný dezert mohou i lidé s nesnášenlivostí lepku. Tato roláda neobsahuje vůbec žádnou mouku. Je nadýchaná jako obláček a má skvěle vyváženou chuť. Příjemně hořkosladký kakaový základ doplňuje našlehaná smetana. Dokonalost je korunována kyselost v podobě oblíbené marmelády. Skvěle se hodí rybízová nebo višňová.

Počet porcí: 8, doba přípravy: 25 minut, náročnost: **

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
6 vajec
100 g cukru moučka
3 lžíce kakaa holandského typu
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
oblíbená marmeláda k podávání
špetka soli

Postup:
1. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s polovinou cukru do hladké pěny.
2. Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte v tuhý sníh.
3. Ke žloutkové směsi přimíchejte kakao a poté ušlehaný sníh.
4. Takto připravené těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a dejte na 8 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Mezitím si ušlehejte smetanu na náplň.
6. Kakaový plát opatrně sundejte z plechu, na jeho spodní část naneste ušlehanou smetanu.
7. Opatrně zamotejte do rolády a podávejte s oblíbenou marmeládou.

TIP! Kvalitní vejce mohou být ta domácí, ale také třeba vejce od Schubert Partners a Vejce CZ.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: