Tipy na jogurtové vánoční cukroví
Ještě jste nezkoušeli vánoční cukroví s jogurtem. Dva rychlé a jednoduché recepty přichystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jedním z nich jsou jogurtové perníčky. Tím druhým netradiční teplé rychlocukroví.
Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou
Perníčky
175 g Selského bílého jogurtu Hollandia
100 g cukru
20 g žloutků
60 g vajec
15 g medu
5 g perníkového koření
20 g oleje
5 g jedlé sody
300 g hladké mouky
Postup:
1. V misce si smícháme cukr, vejce a med, přidáme jogurt, koření a olej.
2. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.
3. Z připravené směsi vypracujeme těsto.
4. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.
5. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.
Čokoládová poleva
100 g kvalitní čokolády
10 g kokosového oleje
Postup:
1. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
2. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.
Bonus: cukrová poleva
50 g cukru moučka
20 g bílků
10 g citronové šťávy
Postup:
1. Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.
2. Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.
Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.
„Rychlocukroví“ – podávané teplé
Potřebujete:
300 g hladké mouky
10 g cukru krystal
6 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody
75 g másla
75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
30 g vajec
10 g studené vody
špetku soli
Postup:
1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.
Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.
Napsat komentář